A vár a siketek és nagyothallók számára

2013. november 11-én az Ólublói Múzeum a siketek és nagyothallók számára is akadálymentesítette a várat. E gondolat támogatói a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma és az eperjesi Pavol Sabadoš Egyesült Iskola és Diákotthon voltak.

A vár akadálymentesítése a siketek és nagyothallók számára a modern technológiák kihasználásában rejlik, melyek lehetővé teszik a beszélt szöveg videófelvételének jelnyelvbe való átvitelét. A látogatók a mobiltelefonban található applikáció segítségével, mely olvashatóvá teszi a QR kódokat, le tudják tölteni a virtuális felvételt. A virtuális kísérőszövegek elkészítése a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának 2013-as állami támogatásával készült.

A technikai felszereléssel nem rendelkező látogatók számára 5 ingyenesen kölcsönözhető táblagép (tablet) áll rendelkezésre, melyek egyszerű felhasználásra vannak beállítva.

Az eperjesi Pavol Sabadoš Egyesült Iskola és Diákotthon diákjai is résztvettek a projektben, ők vállalták el a tolmács szerepét. A pedagógusok segítségével jelnyelvbe tolmácsolták a szakszövegeket, és neologizmusokat alkottak a jelnyelvben.